Tags: Nu of Nooit

Doe het Nu of Nooit, comfortabel en goedkoper wonen

03 september 2018

De komende jaren gaan we het allemaal meemaken. We stappen af van fossiele brandstoffen als gas en maken onze huizen energiezuinig. Dat klinkt als een lastige verandering, maar het is in feite een deugd. Je huis laten isoleren, een warmtepomp of zonnepanelen aanschaffen kost wat, maar levert vrijwel altijd nog meer op. De energierekening is immers een stuk lager. En je huis wordt een stuk comfortabeler, want het is toch fijn als je woning in de zomer koel blijft en in de winter makkelijk warm is te krijgen.

Als je nu een huis koopt, heb je de mogelijkheid om direct maatregelen te nemen voor meer comfort en een toekomst-bestendig huis. Want met ‘Nu of nooit’ is het in de gemeente ‘s-Hertogenbosch mogelijk om onder
aantrekkelijke voorwaarden extra te lenen als je je huis meteen duurzamer maakt. Zonder dat je maandlasten toenemen. Twee extra voordelen: Je wordt geholpen met de juiste keuzes maken en als je toch gaat verbouwen, kun je de duurzame aanpassingen direct meenemen. Met ‘Nu of nooit’ slaan makelaars, hypotheekverstrekkers, architecten, energie-experts, aannemers en installateurs de handen ineen. Met de steun van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, want dit initiatief past goed bij het doel om in 2050 een klimaatneutrale gemeente zijn.

Duurzame verbetering
We hebben een huis in de verkoop en we hoorden via makelaar Willem Jansen dat we aan potentiële kopers direct een advies voor duurzame verbetering van ons huis konden laten maken. We dachten dat het huis al behoorlijk energiezuinig was, maar het bleek dat er toch nog wel wat te verdienen valt. Via Willem en een energie-expert kregen we een aanpak, waaruit blijkt dat een koper bij een extra investering van 6.500 euro uiteindelijk onder de streep 35 euro per maand overhoudt. Je moet dus iets meer lenen, maar het brengt veel meer op dan het kost. Sparen levert nu niets op, dus zo is je geld beter besteed. Uiteindelijk is de keus om het al of niet te doen natuurlijk aan de koper. Op deze manier kunnen we laten zien wat mogelijk is en hopelijk maakt dat ons huis aantrekkelijker.
Carin Stolzenbach, verkoper

Verkoper
Ben je zelf de verkoper van een huis? Het verplichte energielabel is iets waar kopers meer en meer naar kijken. Als je huis een lage score heeft, kun je alvast een concreet aanbod bieden. Potentiële kopers kun je zo laten zien wat het oplevert als ze het huis na aankoop direct duurzamer maken. Het kan net dat zetje zijn dat de koper nodig heeft.
En het vergroot je kansen op een succesvolle verkoop.

Meer comfort en een lagere energierekening
Ik ben echt geen duurzaamheidsfreak, maar ik wil meer comfort en een lagere energierekening. En ja, ook het feit
dat de overheid van het gas af wil speelt een rol. Ton Dietvorst, architect en energieexpert van Nu of Nooit heeft ons
opties voorgelegd. Omdat we ons nieuwe huis toch gaan verbouwen, laten we meteen vloer- en muurisolatie, zonnepanelen, HR ++ glas en een warmtepomp aanleggen. Daarmee gaan we in ieder geval van energielabel D naar B. Achteraf aanpakken is veel duurder en vooral zonnepanelen leveren meteen geld op. De bank financiert de verbouwing mee en het huis zou na de ingrepen 25.000 euro meer waard zijn. Dat is mooi meegenomen!
Felicia van Berkel, koper

Aan Nu of Nooit is ook Energieadvies 073 verbonden. Twaalf samenwerkende energie-adviseurs die kijken naar de bestaande situatie in een woning. Zoals ook bij het huis van Felicia van Berkel, maken we een inschatting van hoe je het huis kunt verduurzamen. Hoe je het energiezuiniger en comfortabeler kunt maken. Wat kost het en wat levert het op bij een normaal energieverbruik. We bieden verschillende opties, verschillende stappen die je kunt maken. De eerste stappen zijn vaak heel snel terugverdiend. Denk daarbij bijvoorbeeld aan isolatie of zonnecollectoren. Stel dat je naar nul op de meter wilt, dan moet je investeringen doen die wat lastiger terug te verdienen zijn. Daarvoor is het gas nu nog te goedkoop, maar dat kan veranderen. Het is wel heel verstandig om daar nu al op vooruit te lopen. Een extra leidinkje voor een toekomstige warmtepomp bij de vloerverwarming kost bijna niks als je hem aanlegt, maar als het straks doet moet je weer flink in de vloer breken. En zit je weer in de troep
Ton Dietvorst, energie-expert

U leest het complete artikel hier: artikel beleef rosmalen – augustus 2018