Tags: Nu of Nooit

10 tips voor het kopen van een bestaande woning in Den Bosch

20 december 2019

Bestaande woning kopen in een krappe huizenmarkt? Met deze tips gaat het lukken!

 

Een bestaande woning kopen in Den Bosch is er de laatste jaren niet makkelijker op geworden. De huizenmarkt is ‘booming!’ Met als resultaat dat woningen in ons mooie ‘s-Hertogenbosch vaak binnen weken – en soms nog sneller – worden verkocht. Vooral voor starters is het zoeken naar een speld in de hooiberg. Het aanbod van koopwoningen is dun en de concurrentie groot. En als je een woning op het oog hebt, moet je vaak snel beslissen. Om de beslissing makkelijker te maken, geven je tien handige tips bij het kopen van een bestaande woning in Den Bosch.

Een bestaande woning kopen in Den Bosch doe je met deze 10 tips:

 1. Ken je budget

  Plan een gesprek met een financieel adviseur. Dan weet je wat je kunt besteden en kun je snel handelen. Zij geven je ook tips over samenlevingscontracten of andere formele zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een (bestaand) huis koopt. 

 2. Volg de gemiddelde huizenprijs in ‘s-Hertogenbosch

  De verkoopprijs van huizen in onze mooie stad steeg dit jaar gemiddeld met 8,1% tegenover 7,5% landelijk. De gemiddelde prijs van een koopwoning ligt nu op € 351.000 en ook dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. Het is verstandig om een goed beeld te hebben van de Bossche woningmarkt voor je gaat zoeken.

 3. Maak een lijstje met je wensen en eisen en focus op je eigen woonwens

  Inventariseer samen met je partner, je kinderen en je hond 😉 wat je belangrijk vindt en schrijf het op.  Hoe beter jij weet waar je naar op zoek bent, hoe makkelijker je straks de knoop kunt doorhakken.

 4. Hou de actualiteiten in de gaten

  Blijft het lastig om voldoende nieuwbouwwoningen te realiseren bijvoorbeeld door de stikstofcrisis en de hoge hoeveelheden PFAS dan blijft de woningnood onverminderd hoog. Ga dus vooral uit van je eigen wensen en eisenlijst. Zorg dat je al veel woningen hebt gezien en op de hoogte bent van de markt. Koop je een huis terwijl de woningnood hoog blijft, dan hoef je je minder zorgen te houden of het huis zijn waarde blijft houden. 

 5. Bepaal waar je wilt wonen

  Het is veel makkelijker om een huis te zoeken wanneer je al weet in welke wijk van ‘s-Hertogenbosch je zou willen wonen. Fiets een keer door de wijken van je keuze heen op verschillende momenten van de dag. Op de fiets zie je andere dingen dan vanuit de auto en ervaar je de sfeer in een wijk beter. Is er voldoende parkeerplaats, is het er rustig, is er genoeg groen? Maar ook: waar zijn de scholen, waar laat je je hond uit…hoor je een snelweg? Hoe meer je jezelf ergens ‘ziet’ wonen, hoe makkelijker je kunt schakelen als je droomhuis voorbij komt.

 6. Maak een gratis zoekopdracht

  Maak een zoekopdracht om je toekomstige huis te vinden op de site van het NVM. Dan hoef je zelf niet actief op zoek en houdt de makelaar de markt voor jou in de gaten. Het maakt het zoeken naar een huis veel relaxter, makkelijker en sneller.

 7. Maak gebruik van Nu of Nooit en oriënteer je nu al op het verduurzamen van je huis

  Want hoe energiezuinig is je droomhuis eigenlijk? Dat is voor een leek vaak lastig in te schatten. Een toekomstbestendig huis is comfortabeler en levert je ook meer op als je het wilt verkopen. Het is koel in de zomer en warm in de winter. Wanneer je een huis wilt kopen in de gemeente Den Bosch raden we je aan om gebruik maken van het Nu of Nooit programma. Met Nu of Nooit krijg je een gratis energieadvies om je huis te verduurzamen twv € 450. Daarin adviseren ze je ook de aantrekkelijke mogelijkheden voor financiering van duurzame verbeteringen. Wil je weten van de hoed en de rand, download dan de Nu of Nooit brochures.

 8. Laat een inspectie doen

  En als je na een eerste bezichtiging enthousiast bent, laat dan een bouwtechnische inspectie doen. Een ervaren inspecteur ziet meer dan jij alleen. Zij zijn ervaren en hebben alles al een keer gezien. Slechte ventilatie, schimmel weggepoetst, rotte plekken in het hout, optrekkend vocht….? Met een goed rapport kom je beslagen ten ijs en weet je waar je aan begint, en waar je een bod op uitbrengt. Hou wel in de gaten hoe geliefd het object is. In deze tijd is er vaak weinig ruimte om een rapport te laten maken voor je gaat bieden.

 9. Hou de huizenmarkt goed in de gaten

  Ben je een starter? Hou dan de huizenmarkt goed in de gaten en koop niet op het hoogtepunt. Het lijkt alsof de huizenprijzen in de Randstad een beetje stabiliseren, zo lees je in dit artikel van RTL Z. Doordat velen de Randstad verlaten, betekent dit helaas voor Den Bosch e.o. dat  de stabilisatie van de huizenmarkt hier nog even op zich laat wachten.

 10. Laat je niet gek maken

  Een huis kopen is een emotioneel proces. En juist daarom is het belangrijk om altijd je gezonde verstand te blijven gebruiken. Zeker nu de prijzen onder druk staan. En vergeet niet; het kan vriezen of dooien op de huizenmarkt. Je woont waarschijnlijk nog vele jaren in je toekomstige huis, accepteer daarom dat het best even kan duren voor je een huis vindt wat bij je past als een warme jas. 

Ben jij ook op huizenjacht? Heb je nog tips voor ons die we nog niet hebben genoemd? Laat het ons dan weten.