Ga direct naar hoofdcontent

Lopende acties (0)

Alle projecten

Hier vindt u een overzicht van alle projecten. Klik op een project voor meer informatie

Een foto van een aantal oude panden naast elkaar

Stappenplan verduurzamen van cultureel erfgoed

Het is belangrijk dat cultureel erfgoed mee kan in het verduurzamen. U bespaart energie en het erfgoed blijft voor de volgende generaties. Daarom geeft gemeente Oss nu een korting op het energieadvies van Monumentenwacht Noord-Brabant voor woningeigenaren van cultureel ergfoed in gemeente Oss. Het restauratiefonds betaalt ook een deel. Doorloop de volgende drie stappen om jouw monumentale woning te verduurzamen. 1. Hier vindt u handreikingen en tips Voor praktische tips en handreikingen over het isoleren van uw cultureel erfgoed, geven onderstaande partijen al veel informatie: 2. Maak een plan voor de verduurzaming van uw erfgoed Bovenstaande informatie is de basis van een plan om uw erfgoed te verduurzamen. Daar kan ook iemand bij helpen.  Vraag een energieadvies (keukentafelgesprek) aan bij de monumentenwacht Noord-Brabant . Een adviseur vertelt wat u specifiek, als woningeigenaar, kunt verduurzamen Monumentenwacht heeft adviseurs die bij u thuis langskomen en voor u kijken welke mogelijkheden er in uw woning zijn om te verduurzamen. Aan het einde van het bezoek leveren zij een rapport op, zodat u het advies ook op een later moment kunt nalezen.  Dit adviesgesprek vraagt u hier online aan, bij de monumentenwacht Noord-Brabant , zij noemen dit een keukentafelgesprek. Vergoeding van de kosten adviesgesprek monumentenwacht Noord-Brabant Er zijn kosten verbonden aan dit adviesgesprek. Gemeente Oss vergoedt maximaal 50% van de kosten, tot een maximum van €345,-. In 2023 is het voor 50 erfgoedeigenaren van woningen mogelijk om zo’n gesprek aan te vragen. Deze korting wordt automatisch verrekend. Voor de andere 50% van de kosten kunt u een vergoeding aanvragen bij het restauratiefonds.  Lees op de website meer over de vergoeding duurzaamheidsadvies . Download direct het Formulier aanvragen vergoeding voor duurzaamheidsadvies . Mag u iets veranderen aan uw historische woning? En hoe komt u daarachter? Vraag een adviesgesprek aan bij de monumentenwacht Noord-Brabant . In het opgeleverde adviesrapport worden deze punten meegenomen. Daarnaast kunt u ook kijken naar: Wilt u een algemener beeld en weten waar de gemeente op let bij het verlenen van de vergunning? Dat staat omschreven in de gemeentelijke richtlijnen verduurzamen van cultureel erfgoed. Deze kunt u online vinden op onze website. 3. Heeft u een vergunning nodig? Heeft u een plan en liggen de aanpassingen die u wilt doen in het zicht? Dan heeft u een Omgevingsvergunning nodig. Dit geldt zowel voor Rijks- en gemeente monumenten als voor niet-monumentale panden die beeldbepalend zijn of panden gelegen binnen een Rijks of gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Liggen uw aanpassingen buiten het zicht? Dan heeft u alleen een vergunning nodig als het om een Rijks- of gemeentelijk monument gaat. Twijfelt u? Neem dan contact op met de gemeente, door een mail te sturen naar  [email protected] . Zo vraagt u een vergunning aan Er zijn 3 stappen in de vergunningsprocedure:

Lees meer

Beppen

Beppen kan je helpen de energiekosten te besparen Heb je ook weleens het gevoel dat je meer greep wilt krijgen op je energieverbruik en je energiekosten? Maar dat je niet goed weet waar te beginnen? En ook niet waar je jouw energieverbruik mee kunt vergelijken en welke maatregelen in jouw situatie zin hebben? En zou je daar wel eens een keer over willen praten met anderen? Dan hebben we nu iets leuks: de “bepgroepjes”. Waarom is het bij mij zo anders? Het idee van de bep-groepjes is spontaan opgekomen bij enkele inwoners van Meierijstad die zich afvroegen hoe het in hun situatie eigenlijk zat. Huizen in dezelfde straat of buurt lijken vaak veel op elkaar en toch kan de energierekening behoorlijk verschillen. En dan komt toch de vraag hoe dat nu toch kan. Samen met de Energiecoöperatie Meijerijstad (ECM) is gestart met het zogenaamde “beppen”. Het in een klein groepje, met zo’n 5 buurtgenoten, overleggen over de verschillen in energieverbruik en achterhalen waar die vandaan komen. Je bespreekt de maatregelen die je al hebt genomen of die je nog zou kunnen nemen om de energierekening te verlagen. Je leert van elkaar en je hebt steun aan elkaar want samen weet je vaak (veel) meer dan alleen. En zo kom je ook nog eens bij elkaar over de vloer en het is bovendien gezellig! De energiecoaches doen mee Niet iedereen kan zomaar allerlei maatregelen doorvoeren, het kost meer of minder tijd en geld. Het moet bij je situatie passen en daarover “beppen” kan veel duidelijkheid geven. Inmiddels is er al een aantal groepjes gestart en er komen verassende dingen boven tafel. Je kunt ook een gratis beroep doen op de energiecoaches, speciaal opgeleid om jouw situatie door te nemen en met je te bespreken wat de beste aanpak is. Dus, neem het heft in eigen hand met een eigen “bepgroepje” en ga naar www.ecmeierijstad.nl/beppen/  om je aan te melden.

Lees meer

Energiehulp

Gemeente Oss biedt inwoners keuzemenu om energie te besparen Energiehulp moet energiekosten van Osse huishoudens verlagen De gemeente Oss wil dat zoveel mogelijk inwoners zo min mogelijk last hebben van de hogere energiekosten. Met Energiehulp biedt het inwoners die recht hebben op energietoeslag, laagdrempelige mogelijkheden om energie te besparen. Ze kunnen een bespaarbox bestellen of een klusbus langs laten komen. Daarmee verlagen ze direct hun energiekosten. De aanvragen stromen al binnen. Gas en stroom zijn momenteel duur. Daarom is het belangrijk om energie te besparen. De gemeente Oss wil het inwoners zo makkelijk mogelijk maken om hun (huur-)woning te verduurzamen. En dus om geld te besparen. “Met Energiehulp helpen we de mensen die onze hulp daarbij het hardste nodig hebben”, zegt Jacco Peter Hooiveld, wethouder bij de gemeente Oss. “Met simpele maatregelen kunnen ze hun energiekosten direct verlagen. En het vergroot bovendien het wooncomfort.” Gratis bespaarboxen Bewoners die zelf de handen uit de mouwen willen én kunnen steken, kunnen kiezen voor een gratis bespaarbox. Daarin zitten allerlei handige producten om hun woning te verduurzamen. Denk aan een douchetimer, tochtstrips of radiatorfolie. Er zijn twee boxen: een om stroom te besparen of een box om gas te besparen. Let op: De elektriciteitsbespaarboxen zijn op. U kunt geen afspraak meer maken. De gasbespaarboxen zijn er nog wel. Gratis klusbus Bewoners die hulp willen bij het verduurzamen van hun woning, kunnen de gratis klusbus langs laten komen. Een klusteam van het bedrijf Klimaatroute plaatst dan bijvoorbeeld radiatorventilator, een waterbesparende douchekop of tochtstrips. Ook geven de klussers ter plekke advies om energie te besparen. De klusbus is een initiatief van de gemeente Oss en andere gemeenten in de regio. Brief ontvangen De gemeente Oss heeft alle inwoners die voor de bespaarbox of de klusbus in aanmerking komen een brief gestuurd. Daarin staat alle informatie om de bus of box aan te vragen. Op www.oss.nl/energiehulp staat meer informatie en via [email protected] kunnen inwoners hun vragen stellen. Workshops en keukentafelgesprekken Naast de bus en box is er meer Energiehulp. Voor iedere inwoner van de gemeente organiseert de gemeente workshops en keukentafelgesprekke. De workshops ‘Zo lees je je Energierekening’ vinden verdeeld over de gemeente plaats. Daar geven experts veel tips en advies op het gebied van energiebesparing. Inwoners die liever thuis advies krijgen, kunnen een afspraak maken voor een keukentafelgesprek met een adviseur. De gemeente Oss is een Global Goals Gemeente . Dit initiatief draagt bij aan de volgende doelen: 1: Geen armoede, 7: Duurzame energie, 9: Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur, 11: Duurzame steden en gemeenschappen, 13: Klimaatactie.

Lees meer

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


Angela, Klantenservice