Inspiratie-lijst kleine energiebesparende producten

Onderstaande lijst kan jij als inspiratie gebruiken voor het aanschaffen van kleine energiebesparende producten met de geactiveerde tegoedbon. Er staan alleen maar producten op die jou helpen bij het besparen van energie in jouw woning. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee. Jouw woning verduurzamen loont!

Elektrische apparaten  
Ledlampen Je gloei- of halogeenlamp vervangen door een ledlamp terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor het klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan.

Let op: Per 1 september 2021 komt er een nieuw energielabel voor lampen. Er geldt een overgangstermijn. Verpakkingen met het oude label mogen nog tot 1 maart 2023 in de handel blijven. Een tijd lang komen dus producten met oude en nieuwe label naast elkaar in de schappen voor.

Energieverbruiksmanager Een energieverbruiksmanager is een slimme display of app waarop je van dag tot dag ziet hoeveel gas of stroom je verbruikt. Zo’n slim scherm maakt energie besparen een stuk makkelijker en leuker.  Bespaart gemiddeld 3% op gas en 4% op stroomverbruik.
Verwarming  
Radiatorfolie Radiatorfolie is het meest zinvol bij een radiator tegen een buitenmuur die niet of matig is geïsoleerd. Met radiatorfolie ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur naar buiten. Nog beter is het om de buitenmuur beter te (laten) isoleren.
Leidingisolatie voor cv-leidingen In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen. Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op legionella te voorkomen.
Radiatorventilator Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je met magneten aan de onderkant van de radiator clickt.

Daardoor bespaar je jaarlijks zo’n €75 op de energierekening.

Deurdranger en deurveren Dichte deuren in huis voorkomen warmteverlies van verwarmde ruimtes naar onverwarmde ruimtes.
Warm water
Waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer voor waterkraan (perlator) Bespaart warm water, dus energie
Waterbesparende douchekop. Voorwaarde is 7,2 liter water per minuut of minder. Bespaart warm water, dus energie. Een waterbesparende douchekop levert maximaal 7,2 liter water per minuut

(volgens KIWA methodiek).

Douchetimer/douchecoach Helpt om korter te douchen
Isolatie
Tochtstrips (alu / pvc) Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.
Tochtband (foam / rubber) Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.
Tochtborstel onder de buitendeuren Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.
Kozijnfolie (niet verwarren met raamfolie) Folie dat je over het kozijn voor het raam plakt en dat als het ware een tweede laag ‘glas’ vormt waartussen een stilstaand laagje lucht zit. Bijvoorbeeld Tesa Moll.  Uitgesloten is raamfolie, dat is folie op het glas. Dit is vooral voor monumenten bedoeld, en kan alleen door een professional worden aangebracht.
Thermo tape/ Alu tape voor isolatiewerkzaamheden Kan nodig zijn bij isolatiewerkzaamheden
Luchtdichte (geprofileerde) tape Nodig bij isolatiewerkzaamheden
Compri-band Speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen. Kan nodig zijn bij isolatiewerkzaamheden
Acrylaatkit (buitenbestendig) Nodig bij isolatiewerkzaamheden

Heb jij nog vragen over de kleine energiebesparende maatregelen?

Neem contact op met energieloket Brabant Woont Slim. De helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur op het telefoonnummer 085-0410070. Of mail naar [email protected]