Aardgasvrij in 6 stappen!

Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is natuurlijk niet van de een op andere dag klaar. De meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Je hebt gelukkig dus de tijd om je voor te bereiden. In die tijd kun je je woning isoleren, zorgen voor beterere ventilatie met minder tocht, kun je alvast slim leidingen en stroomdraden (laten) trekken en misschien zelfs overstappen op duurzame verwarming. Duurzaam verwarmen is verwarmen met minder gas of stroom. Om dat te doen moet je huis eerst goed geïsoleerd zijn. Het stappenplan helpt je hierbij. Zo ben jij helemaal klaar voor aardgasvrij! Is jouw huis in 2006 of later gebouwd? Dan is de isolatie al op orde en kun je de eerste 2 stappen overslaan.

Stap 1. Check de isolatie

Hoe staat het met de isolatie van jouw huis? Grote kans dat je dit niet precies weet, dat is helemaal niet raar. Maar als je niet weet hoe goed jouw huis geïsoleerd is, weet je ook niet wat je moet doen om de isolatie te verbeteren.

Daarom is stap 1: leer je huis kennen en check de isolatie in je dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond (kruipruimte), en het soort glas in de ramen. In de online Isolatiecheck van MilieuCentraal vind je tips, foto’s en filmpjes van hoe je het kan checken. Je kunt hiervoor ook een adviseur van Brabant Woont Slim langs laten komen. Die checkt het dan voor jou! Is jouw huis in 2000 of later gebouwd? Dan is het al goed geïsoleerd en kun je meteen door naar stap 3.

Goed, slecht of matig?

Heb jij of is alles gecheckt en gemeten? In de tabel hieronder zie je of de isolatie goed, matig of slecht is.

Isolatiemateriaal in dak, vloer, muren Ramen Isolatiewaarde
0 – 3 cm (Rc minder dan 1) Enkel glas Geen / slecht
5 – 7 cm (Rc 1,0 tot 1,7) Gewoon dubbel glas (geen HR++) Matig
8 – 12 cm (Rc 2,2 tot 2,9) HR++ glas Redelijk
13 cm of meer (Rc 3,5 of meer) Triple glas Goed

*Rc is de isolatiewaarde. De dikte van het materiaal is een makkelijke manier om te checken hoe goed de isolatiewaarde is.

Stap 2. Verbeter de isolatie

In een bestaand huis heb je ten minste de volgende isolatie nodig om je huis aardgasvrij te maken:

Met deze isolatie heb je een stuk minder energie nodig om je huis te verwarmen. Bovendien kun je jouw huis dan dan warm krijgen met verwarmingswater van zo’n 50 graden: dat is nodig om een warmtepomp te kunnen gebruiken.

Advies voor het dak

Jouw situatie Wat te doen? Wanneer?
Geen dakisolatie Verbeter naar (zeer) goed Meteen
Matige dakisolatie Verbeter naar (zeer) goed Als je je dak renoveert of zolder verbouwt.
Maar het kan ook meteen
Redelijke isolatie Klaar, de stap naar goed geeft een kleine extra besparing
Goede isolatie Klaar!

Zeer goede dakisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 6 of meer. Goede momenten om matige dakisolatie te verbeteren, zijn: je krijgt nieuwe dakpannen of nieuwe dakbedekking, je gaat de zolder verbouwen of opknappen of je laat een dakkapel plaatsen.

Advies voor de vloer

Jouw situatie Wat te doen? Wanneer?
Geen vloerisolatie Verbeteren naar (zeer) goed Meteen
Matige vloerisolatie Verbeteren naar (zeer) goed Meteen
Redelijke vloerisolatie Klaar, de stap naar goed geeft een kleine extra besparing
Goede vloerisolatie Klaar!

Zeer goede vloerisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 5 of meer. Vaak kun je de vloer isoleren via de kruipruimte. Dat kun je op elk moment doen: je hoeft niet te wachten op een verbouwing (want de kruipruimte verbouw je nooit). Als je een aanbouw laat plaatsen, neem je daar meteen een geïsoleerde vloer. Vloerisolatie is geen dure maatregel. Het heeft dus zin om matige isolatie meteen te verbeteren naar zeer goed.

Let op: ga je vloerverwarming aanleggen, dan is een hele hoge isolatiewaarde (Rc 5) nodig om verlies van warmte naar de kruipruimte te voorkomen.

Advies voor de buitenmuren

Jouw situatie Wat te doen? Wanneer?
Geen gevelisolatie, wel spouwmuur Spouwmuur isoleren Meteen
Geen gevelisolatie, geen spouwmuur Plaats isolerende voorzetwanden of neem buitengevelisolatie Meteen, of vanwege de kosten tegelijk met een verbouwing
Spouwmuur die na-geïsoleerd is Aanvullen met een isolerende voorzetwand of buitengevel is niet per se nodig maar wel een verbetering Als je gaat verbouwen
Redelijke gevelisolatie Klaar, de stap naar goed geeft een kleine extra besparing
Goede gevelisolatie Klaar!

Spouwmuurisolatie geeft een isolatiewaarde van ongeveer Rc 1,7: dat is matig. Maar het is zeker zinvol, want je bespaart je er veel mee ten opzichte van geen isolatie! Je hoeft ook niet te wachten op een verbouwing: je kunt de spouwmuur op ieder moment laten vullen.

Het is nog beter om spouwmuurisolatie te combineren met isolatie aan de buitenkant of binnenkant van de gevel, maar dat is behoorlijk ingrijpend en prijzig. Als je het isoleren aan de binnenkant of buitenkant combineert met een verbouwing of renovatie kunnen de kosten meevallen. Goede momenten zijn: als je de woonkamer of slaapkamers grondig gaat opknappen, als je de buitengevel laat renoveren, of als je nieuwe kozijnen en deuren in een gevel laat plaatsen.

Advies voor de ramen

Jouw situatie Wat te doen? Wanneer?
Enkel glas in kozijnen die nog goed zijn Vervang het glas door HR++ glas Meteen
Dubbel glas in kozijnen die nog goed zijn Vervang het glas door HR++ glas. Overweeg in vaste, niet draaiende kozijnen triple glas. Als je kozijnen gaat schilderen
Enkel of dubbel glas in kozijnen die aan vervanging toe zijn Vervang door triple glas in isolerende kozijnen Als je kozijnen gaat vervangen
HR++ glas Klaar, tenzij je kozijnen vervangt (dan triple glas in isolerende kozijnen)
Triple glas Klaar!
Tocht door naden en kieren bij deuren en kozijnen Maak de naden en kieren dicht (maar zorg wel voor voldoende ventilatie) Meteen

In bestaande kozijnen is (soms met enige aanpassingen) HR++ glas te plaatsen, triple glas past meestal niet. Mogelijk kan triple glas wel in bestaande vaste kozijnen (die niet draaien). Als je kosten wilt spreiden, kun je het beste beginnen met glas in woonruimtes en dan later het glas in slaapkamers vervangen.

Let op: denk bij vervangen glas en bij nieuwe kozijnen aan ventilatie.

Stap 3. Check en verbeter de ventilatie

Verse lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar kost ook energie. De verse lucht moet immers worden opgewarmd. Gelukkig zijn er slimme manieren om je huis goed, energiezuinig en met minder tocht te ventileren. Bijvoorbeeld met winddruk-geregelde roosters of een ventilatie-unit in de woonkamer die precies genoeg verse lucht binnenlaat (vraaggestuurd) en de binnenkomende lucht alvast voorverwarmt. Je vind alle mogelijkheden op de website van MilieuCentraal bij Slim en energiezuinig ventileren.

Slim ventileren = minder koude tocht

Slim ventileren is niet alleen nodig voor voldoende verse lucht, maar ook voor een prettig en comfortabel huis. Lucht die binnenkomt via naden en kieren, of door gewone roosters of open raampjes, zorgt voor koude tocht. In een aardgasvrij huis dat je met lagere temperatuur verwarmt (bijvoorbeeld met een warmtepomp), voelt dat al snel onprettig aan. Je krijgt de koude lucht daar bijna niet opgewarmd. Met slimme ventilatie heb je geen last van kou en tocht in huis.

Stap 4. Check de radiatoren

Ga je de cv-ketel op aardgas vervangen door duurzame verwarming (bijvoorbeeld een warmtepomp), of krijg je straks een warmtenet op lage temperatuur? Dan moet je weten of je radiatoren ‘groot genoeg’ zijn voor lagere temperaturen. Als ze te klein zijn, kunnen ze niet voldoende warmte afgeven en moet je wat dingen aanpassen: bestaande radiatoren vervangen door grotere/dikkere, één of meer radiatoren bijplaatsen of vloerverwarming aanleggen.

Stap 5. Ga elektrisch koken

Elektrisch koken is één van de laatste stappen. Met koken verbruik je niet zo veel energie, zo’n 2 tot 3 procent van je jaarlijkse gasverbruik. Voor het klimaat maakt het niet veel uit als je nu nog wat langer met je gasfornuis doet.

Nieuwe keuken: meteen elektrisch

Het ligt anders als je een nieuwe keuken neemt. Kies meteen voor elektrisch koken op inductie, of laat in elk geval in de meterkast een aparte groep en een leiding naar de keuken aanleggen voor als je later een inductie kookplaat neemt.

Stap 6. Vervang je cv-ketel

Op een gegeven moment is je huis goed geïsoleerd en ook verder klaar voor aardgasvrij wonen. Welke opties zijn er dan? Dat hangt af van het warmteplan voor jouw wijk. Benieuwd wat die plannen zijn? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Warmtenet

Met een warmtenet heb je geen warmtepomp nodig. En je hoeft waarschijnlijk ook jouw radiatoren niet aan te passen (behalve als het warmtenet werkt met een lage temperatuur). Informeer hoe jouw huis warm water voor de douche en keuken krijgt. Lees daar meer over op de website van MilieuCentraal via warmtenetten.

Een zonneboiler of douche met warmteterugwinning kan voor jouw huis een goede aanvulling zijn.

Groen gas

In een klein aantal wijken komt er misschien groen gas (bijvoorbeeld gas uit biomassa), in combinatie met een hybride warmtepomp. Zo verwarm je je huis voornamelijk elektrisch, met het gebruik van groen gas als het koud is.

Warmtepomp

Sommige wijken krijgen een collectieve warmtepomp: dat is een grote warmtepomp voor meerdere huizen. Is dat in jouw wijk niet het geval, dan heb je een eigen volledig elektrische warmtepomp nodig. Die kan je combineren met een zonneboiler voor warm water en infraroodpanelen voor bijverwarming. Pas zo nodig je radiatoren aan (zie stap 4).

Hybride warmtepomp: tussenstap

Wil je alvast minder gas gaan gebruiken? Dan kun je ook een hybride warmtepomp nemen naast je cv-ketel. Je maakt dan alvast kennis met verwarmen op lage temperatuur. Check of jouw huis al geschikt is voor een hybride warmtepomp op de website van MilieuCentraal.

Zonnepanelen kunnen altijd

Zonnepanelen kun je op elk moment plaatsen, los van dit stappenplan.

  • Is je budget beperkt en moet je kiezen wat je als eerste doet? Ga dan eerst isoleren en wacht nog met zonnepanelen. Meestal bespaar je met isoleren meer CO2 dan met zonnepanelen (ook al geven zonnepanelen ook veel klimaatwinst). En met isolatie breng je meteen je energierekening omlaag.
  • Is je dak binnenkort toe aan nieuwe dakpannen of nieuwe dakbedekking? Dan kun je ook beter wachten met zonnepanelen en ze plaatsen als je het dak renoveert (denk dan natuurlijk ook aan zeer goede dakisolatie).

Behoefte aan advies?

Heb je behoefte aan advies over aardgasvrij wonen? Stel je vraag aan Brabant Woont Slim. Wij helpen je graag op weg bij het maken van de juiste keuzes op elk moment. Dat doen wij onafhankelijk, zo dragen wij altijd de beste oplossing aan voor jouw situatie. Wij zijn elke werkdag bereikbaar op: 085-0410070 of via [email protected].

Bron: MilieuCentraal